* Eklem ağrısı beslenme ile bastırılabilir mi ?
Antrenman sonrası eklem ağrılarının ne kadar keyifsiz birşey olduğunu düzenli fiziksel aktivite yapanlar bilir. Bu kimi zaman ciddi boyutlara ulaşıp sizi severek yaptığınız spordan bile uzaklaştırabilir. Bu sebeple eklem ağrıları ciddiye alınmalı ve takip edilmelidir. Gerektiğinde mutlaka doktora başvurulmalı, geçici çözümler ile tedavi ertelenmemelidir.
Eklem Ağrısı
Bu can sıkıcı ağrılar bazen dizde, bazen omuzda, bazen bileklerde bazen ise omurgamızda olabiliyor. Özellikle koşu ve ağırklı kaldırma içeren aktivitelerde daha sık eklem problemi yaşarız. Sorunun nerede olursa olsun bu ağrıdan kurtulmak için hemen çözüm aramaya koyuluruz. Bu bazen ağrıyan yere buz koymak ile başlar ve sonra ilaç kullanımına doğru bir geçiş olur. Halbuki iyi beslenme ve düzenli sağlık kontrolleri ile bu problemlerin önüne geçmek mümkün. Glukozamin yaş ilerledikçe vücuttta azalan bir maddedir. Bu zaman içinde osteoartrit (kireçlenme) dönüşebilen bu süreç ilerlerse yaşam kalitesini azaltacak seviyeye gelebiliyor.
Glukozamin nedir ?
Glukozamin eklem sıvısında doğal olarak bulunan bir kimyasal maddedir. Glukozamin sulfat, glukozamin hidroklorid ve kondroitin diye 3 farklı türü vardır. Glukozamin desteği bilimsel araştırmalarda belirtildiği üzere eklem dokusunda onarıcı ve eklem ağrısı üzerinde ağrı giderici etkisi olduğunu destekleyen birçok çalışma var. Hala daha bu konu üzerine birçok çalışma da devam ediyor. Başlarda özellikle eklem kireçlenmelerine yönelen bu çalışmalar zaman içinde sporcuların eklem ağrıları üzerine de yoğunlaşmaya başladı.
Sporcularda Glukozamin Kullanımı
Birçok sporcunun ve özellikle vücut geliştirme ile ilgilenenlerin besin desteği protföyünde hali hazırda glukozamin bulunuyor. Aynı zamanda tekrar içeren yoğun aktivite içeren futbol, basketbol ve tenis gibi spor dalları ile uğraşan sporcularında bu desteği yaygın olarak kullandığını biliyoruz. Hatta bazı bilimsel araştırmalarda obez bireyerlerde bile denendiği ve fizikse aktiviteye ek olarak glukozamin ile desteklendiğinde diz ağrılarında iyileşme olduğu gözlemlenmiş. Faka bu tabiki birkaç çalışmadan ibaret. Bu şekilde kullanımı için ciddi bir tavsiye vermek için henüz erken.
Glukozamin ağrı gidermede etkili mi ?
Yapılan araştırmalarda glukozaminin kimi kişilerde etkili olduğu kimlerinde ise o kadar etkili olmadığı yönünde. Görevi eklemdeki inflamasyonu azaltmak ve kıkırdak dokunun iyileşmesine yardımcı olmak. Bazı uzun süreli çalışmalar baz alındağında hafif oranda ağrısı olanlardan ziyade orta ve şiddetli ağrısı olanların daha çok faydalandığı üzerinde duruyor. Bazı araştırmalarda ümit verici sonuçlar alınsa da eklem ağrısının neyden kaynaklandığını tespit edilmesi de unutulmaması gereken bir konu. İlerleyen dönemlerde daha çok araştırma ile etkisi netleşecek ve daha etkin nasıl olabilir sorusu açığa kavuşacaktır. Ancak o zaman kesin bir sonuç belirtmek mümkün olabilir.
Glukozamin tüketilmeli mi ?
Bu konuda önemli olan sizin glukozamine ihtiyacınız olup olmadığın ve bu karar vermesi zor bir süreç olduğundan en doğru yol bir doktora danışmak olacaktır. Bazı markaların ürünleri yeteri kadar etkin oranda glukozamin içermeyebiliyor. Bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Neyseki plasebo etkisi diye birşey var, yani siz ağrı gidermek için kötü marka da seçmiş olsanız araştırmalara göre plasebo etkisinden ağrısının dindiğini iddia edenler olabiliyor. En azından şimdilik bilinen ciddi bir yan etkisi yok fakat hafif yan etki olarak gaz, şişlinlik, baş ağrısı ve kabızlık sayılabilir.
Besin desteği olarak tavsiye edilen ideal miktarlar 1500 mg glukozamin sülfat ile 1250 mg kondroitinin beraber alınmasıdır. Genelde 1-2 ay kullanılması tavsiye ediliyor. Doktor kontrolünde tüketilmesi süreçte ilerleme olup olmadığının tespiti kolaylaştıracak ve yanlış tedaviler ilevakit kaybetmemiş olacaksınız.
Sporcu Diyetisyeni Orçun Kürüm
* Bu makale anlatılanlar sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim/hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır. Kişiden kişiye farklılar gösterebilir.