* Doğru Uzman ve Yöntem Bulmak için Tavsiyeler
“Sadece güneşli günlerde yürürseniz,
hedefinize asla varamazsınız.”
– Paulo Coelho
Danışanlarıma yaklaşım tarzım tamamen kişiye özel olması!
Eee..”Herkes artık bunu dilinden düşürmüyor” diyeceksiniz. !
Gözlemleyebildiğim kadarı ile bunu tam anlamı ile başarabilen uzman sayısı henüz yeterli değil. Nedense çoğu zaman bu söz lafta kalıyor. Ben “gerçekten” kişiye özel menüler planlayabilmek için bazen bir kişiye 90 dk ayırıp yaşam tarzını didik didik etmem gerekiyor. Sonucunda iki tarafında da içine sinen güzel bir sürece başlıyoruz ve başladığımız güzellikte başarı ile sonlandırıyoruz. Kişiye özel kelimesi lafta kalmamlı !
Öğrenci olduğum dönemlerde ülkemide artan spor ve beslenme sevdasını gözlemleyip uzmanlığımı bu özel alanda yapma kararı aldığım gibi kendimi yurtdışında’da buldum. İngiltere’de tamamladığım SPORCU BESLENMESİ yüksek lisansı ve Amerika’dan sınav ile hak kazandığım “onaylı spor ve beslenme uzmanı (CISSN)” olmam danışanlarıma güncel bilimsel gelişmeler ışığında yönlendirmelerde bulunma şansı veriyor.
Spor ve beslenme dendiğinde aklınıca sadece profesyonel sporcular gelmemeli!
Haftada 1-2 saat spor yapanlardan tutun olimpiyat sporcularına kadar geniş bir grubu kapsıyor. Amaç hayatında az bile olsa egzersiz olanlara danışmanlık verip onlara doğru ve etkili bilgileri paylaşmak. Onları bir sonraki seviyeye çıkabilmeleri konusunda yardımcı olmak. Özetle uzmanlık alanımı aslında bir şekilde AKTİF yaşam tarzı olan herkese faydası olacak bir şekilde kullanıyorum
Eğer bilimsel yayınları takip etmeden tedavi uygulanırsa kendinizi hem demode kalmış bir diyet sistemine içerisinde hem de işe yaramayan tonlarca ilaç ve besin desteği kullanırken bulabilirsiniz. Besin destekleri kimseyi öldürmez tabi ama siz farketmeden uzun dönemde size zarar verebilir.
Uyguladığınız zayıflama sisteminde sorgulamanız gerekenler;
Menü çeşitli ve zengin gıdalar içeriyor mu?
Kalorisi size ve aktivitenize uygun olarak hesaplandı mı?
Yaşam tarzınıza, bütçenize ve damak tadınıza uygun mu?
İçerisinde egzersiz ve aktif yaşam ile ilgili tavsiyeler içeriyor mu?
Gıdalar kolayca yapılabilecek veya ulaşılabilecek düzeyde mi?
Uzman sizi motive edip psikolojinize de gözlemliyor mu?
Gerekli gördüğü durumlarda sizi farklı uzmanlara yönlendiriyor mu?
Eklemek istediğim diğer popüler tavsiyeler ise;
Yediğiniz saat önemli değil, yeterki öğünler arasında 2-3 saat boşluk bırakarak beslenin ve yatmadan 4 saat önce ana öğünü tüketmiş olun.
Bol su için, bu hem sizi tok tutacaktır hem de vücut fonksiyonlarının daha hızlı çalışmasına yol açacaktır.
Kendinize yasaklar koymayınız. Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız hafta 1-2 kez küçük kaçamaklar kilonuza yansımayacaktır.
Spor yapmaya çalışın! Bu sadece 10 dakikalık bir yürüyüş olsa bile. Yürüyüş hem etkili hem de maliyetsiz bir spor çeşididir
Yukarıda saydığım küçük tavsiyeler ile hem daha bilinçli olmanızı hem de kendinize uygun uzmanı daha kolay seçmenizi amaçladım. Güzel bir söz ile başladık güzel bir söz ile bitirelim. Esprili ama bir o kadar da motive edici bir sözle yazımı tamamlıyorum, sağlıkla ve fit kalmanız dileğiyle!
“Uçamazsan koş, koşamazsan yürü, yürüyemezsen sürün, ama naparsan yap ilerlemek zorundasın.”
– Martin Luther King Jr
Uzm. Dyt. Orçun Kürüm
* Bu makale anlatılanlar sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim/hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır. Kişiden kişiye farklılar gösterebilir.